In februari 2011 ging het project Routedokter van start. Een dispatcher bij Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) en 15 arbeiders uit de lokale diensteneconomie onderhouden sindsdien 7.000 km recreatieve routes in de provincie Antwerpen.

Na een eerste jaar met 500 interventies draait het systeem vlot. Steeds meer fietsers en wandelaars gebruiken de meldingsfiche op www.routedokter.be. TPA werkt nu aan een mobiel meldformulier.
 
De provincie Antwerpen telt binnenkort 7.000 kilometer wandel - en fietsroutes langs de knooppunten. Alleen al langs de fietspaden staan ruim 15.000 borden en wegwijzers. Om het onderhoud snel en efficiënt te laten verlopen, lanceerde de Provincie Antwerpen precies een jaar geleden de Routedokter. Een opmerkelijk toeristisch - sociaal project: het onderhoud op het terrein gebeurt door 15 arbeiders uit de lokale diensteneconomie.
 
Tenzij het gaat om ingrijpende werken, garandeert de Routedokter een oplossing binnen 72 uur. Bijna alle gemeenten in de provincie Antwerpen ondertekenden intussen het convenant met afspraken over het onderhoud van de routes.
 
500 interventies
Tijd voor een eerste balans. Bij de dispatcher van Toerisme Provincie Antwerpen liepen de voorbije 12 maanden 684 meldingen binnen, waarvan 40% via het meldformulier op www.routedokter.be. 191 vragen waren bestemd voor derden en werden zo snel mogelijk doorgestuurd naar de betrokken dienst (Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Vlaamse Landmaatschappij …).

De teams rukten 493 maal uit, vooral om bordjes te vervangen of opnieuw te plaatsen. Goed voor in totaal 14.656 werkuren. Het mooie weer tijdens het voor - en najaar verklaart de piek in de maanden maart, oktober en november. De meeste meldingen gaan over fietsen, maar wandelen zit duidelijk in de lift.